Kumlama, metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ, kir, pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir.
Kumlama, metal yüzeyinde görünen ya da mikronize boyutlardaki pas ve korozyonu yok etmekle birlikte, metalin özünü ortaya çıkarır. Kumlaması yeni bitmiş olan bir metal, pas ve korozyona karşı en korumasız olduğu zamandadır.
Metal kumlama işleminden sonra nemli bir ortama bırakılırsa birkaç saat içinde renk değişimi ile kendini belli eden oksidasyona maruz kaldığı gözlenir.
Bu sebeple kumlanmış olan metal en kısa sürede korunmalı, boyanarak metalin hava ile teması kesin suretle kesilmelidir. Bunun için en iyi uygulama zinç boyamadır.
Unutulmamalıdır ki kumlama ne kadar kaliteli yapılmış olursa olsun, profesyonelce yapılmamış bir boya uygulamasında, iğne ucu kadar bir noktanın hava ile teması halinde, hava alan o noktadan korozyonun başlaması ve tüm metale yayılması kaçınılmazdır. Bu yüzden boya uygulamasının profesyonel ekipman ve ekip ile uygulanması son derece önemlidir. Kullanıldığı sektöre göre farklı metal yapı ve imalatlara farklı aşındırıcılar kullanmak ve uygun epoksi boyayı, profesyonelce ve aynı zamanda uygun film kalınlıklarında uygulamak kalitenin diğer etkenleridir. Uygulanan boyanın metal yüzeyine herhangi bir kimyasal reaksiyon ile yapışması mümkün değildir. Yapışmanın tam olabilmesi içinde yüzey, uygun aşındırıcılarla pürüzlendirilmelidir. Pürüzlendirme işlemi sonlandırıldıktan sonra kumlama işlemi de tamamlandırılmış olacaktır.